Egy
biogazdálkodó szemében a növények sokfélesége igen fontos tényező,
hiszen az ökológiai rendszer stabilitása csak így őrizhető meg a
kertben. Mindemellett ha valamely növénycsoport számára az időjárás nem
kedvező, betegség vagy kártevő tizedeli meg, egy színes, faj és fajta
gazdag kert ilyenkor is rengeteg betakarítani való terményt kínál. Így
nem kerülhetünk olyan helyzetbe, mint az a gazda, aki egyetlen fajtát
termeszt több hektáron, és ha nem használ növényvédőszert, odavész az
egész termése.
Ha
úgy nézzük a kérdést, mint egy háziasszony, akkor az ideális kertnek
minden évszakban, minden egyes héten friss, változatos, ízben, színben
gazdag, értékes beltartalommal rendelkező és mérgektől mentes
zöldségeket kell adnia. De mihez juthatunk egy boltban? A családok
átlagban 5-10 féle zöldséget fogyasztanak (burgonya, sárgarépa,
petrezselyem, karalábé, fejes saláta, paprika, paradicsom, uborka)
azokból is általában a nagyüzemi termesztésre uniformizált, de ízben és
beltartalomban silányan muzsikáló egy két fajtát. Ezeket általában
évszaktól függetlenül vásárolják a családok, ki mit és mikor kíván…
paradicsomot decemberben, uborkát februárban… ehhez azonban óriási
fűtött üvegházak (rengeteg fosszilis energia), komoly technológia,
növényvédelem és „megerőszakolt”növényfajták szükségesek (pl: íztelen,
kemény de egyforma paradicsomok az év minden időszakában).
Mi
úgy döntöttünk, hogy nem a természet ellen dolgozunk, hanem az
évszakoknak megfelelő szezonális növényeket termesztjük, mindezt
legalább 100 fajtával és nem a boltok polcaira, hanem a családok
asztalára!
Reméljük
az AMAP Zöldségdoboz vásárlók számára izgalmas felfedezés lesz ez a
szín-, íz- és fajtagazdagság, ami az évszakok kibontakozásával tárul fel
előttünk.