Lóval a kőolaj előtt és után....lovas talajművelő tanfolyam Ópusztaszeren

Erre a két napra újra a ló volt a középpontban. Az embernek az a társa aki szinte a kezdetektől húzta  az ekét, a poros utakon a megrakott kocsit, aratáskor nyomtatta a gabonát és a mindennapokban hátán hordozta magát az embert.
Kép forrás:http://localhistory.kingston.vic.gov.au/img/article/18_1.jpg

Crew with loaded sled of logs.
Kép forrása:http://www.d.umn.edu/cla/faculty/troufs/Buffalo/PB39.html

Velünk volt a felfedező utakon ,háborúkban , lakodalomba és temetésre menet, adta munkaerejét, kitartását, talajokat éltető szervestrágyáját, legelte gyepeinket míg a kőolaj miatt vágóhídra nem kényszerült.
Kép forrása:http://www.hhrf.org/gomor/oz/y_media/index2.htm
Bohumil Hrabal  Sörgyári capricció-jában is "A lovak hamarosan örökre eltűnnek!" felkiáltással megérkezett "a cseh gyármányú teherszállító automobil amely négy lovat tesz fölöslegessé". Egy mozdulattal " Helyükbe lép az automobil, a lovak mehetnek a vágóhídra".
Kép forrása:http://www.paci.hu/forum/lofiversion/index.php?t1728-1950.html

Legfőbb segítőjét, munkatársát úgy váltotta le az ember, egy nem megújuló (véges), fosszilis energiával működő gépre, mintha ruhát váltott volna, így veszett el a kapcsolat ló és az ember, ember és föld között.
Akik eljöttek erre a hétvégére Ópusztaszeren, komoly szükségét érzik annak, hogy ez a kapcsolat megújuljon, és nem szimpla nosztalgikus romantika által vezéreltetve léptek ki újra a földekre , az eke mögé.



 












Megjegyzések