Szezonális étkezés - Ősz

Vajon a háziasszonyoknak mit jelent a "szezonális főzés"?
..Nyűggel teli alkalmazkodást? vagy Új ízekkel teli kihívást?...

A komolyan vett szezonális étkezésben az a legszebb, hogy az évszakokat olyan változatossággal "ehetjük végig" melyről nem is álmodtunk volna! Ugyanis ha az év 365 napjában bemész egy áruházba, nagy valószínűséggel ugyanazokat a zöldségeket emeled le a polcról (paradicsom, paprika, krumpli), de ha kimész a kertbe vagy a kamrába, szinte minden héten mást találsz :) Legutóbb például kiszaladtam hogy gyorsan összeüssek valami vacsorát abból ami a kertben van!!!! 

Íme az aznapi menü a kert ihletésében:  hajában főtt  vajon forgatott somogyi kiflikrumpli póréhagymával, serpenyőben pirított sütőtök karikákkal, joghurtos bazsalikomos padlizsánsalátával.
A kertből/kamrából való főzést a fantáziadús konyhai variációk végtelen számú lehetősége teszi igazán izgalmassá , melyet nem győzök hétről hétre mellékelni /ajánlani a zöldségdoboz hirdetésekhez:) Az önellátás élménye, a frissen szedett termények belső ereje, az eddig ismeretlen zöldségek íz és színfelfedezése nagyon nagyon sok örömet hoztak idén a konyhámba, amin a család és a barátok is osztozhattak. Az első fagyok a napokban határt szabtak a zöldben és a virágokban való végtelen tobzódásunknak. Az utolsó zsenge saláta és rukkola leveleket a héten még megszedjük, de inkább már feketeretket ropogtatunk a reggelihez is (a paradicsomok, bazsalikomok helyett). Nézzük, hogy a zöldség közösségünk és én, ezen a héten miből főzünk majd SZEZONÁLISAN :)))

  •  csicsóka
  • orange sütőtök
  • póréhagyma
  • tarlórépa
  • cékla
  • petrezselyem gyökér
  • sárgarépa
  • sima levelű metélő petrezselyem
  • őszi saláta keverék: Leveles zöldek új hajtásai és zsenge zöld fűszerek keveréke: apró spenót, rukkola, cékla levél, római saláta, kapor, tengerparti útifű, körömvirág, mohafodrozatú petrezselyem, tatár hagyma....




Aktuális őszi előkészületeink: A káposztasavanyító fadézsa dugig megtöltve elégedetten "puttyog" a konyhasarokban, a befőttek, leszárított fűszerek és gyógynövények már a polcon sorakoznak. Sütőtökök, krumpli, cékla betakarítva, kukorica a góréban, szénabálák begörgetve, tüzifa felaprítva, dió felszedve...ilyenkor nyugodt a gazda és a gazdasszony szíve is...  jöhet a tél!

Megjegyzések